W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze.W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowanie cookies, w tym możliwości dokonania zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej "Polityce Prywatności". X
witryny do lodówautomaty do lodówautomaty do bitej śmietanyekspresy do kawyautomaty do mrożonych sokówmaszyny do mrożonych jogurtów
FAQ
CZY OPŁACA SIĘ KUPOWAĆ MASZYNĘ  DO LODÓW?

Maszyna do lodów to bardzo dobry pomysł na własny biznes, przynoszący niezłe dochody. W branży lodziarskiej możemy liczyć na bardzo wysokie marże przy bardzo niskich kosztach wyprodukowania loda. Przyszli potencjalni nabywcy maszyn do lodów powinni być świadomi tego, iż dzisiejsze maszyny pozwalają na przechowywanie produktu na kolejne dni, co wiąże się z oszczędnością poniesionych kosztów, czasu itp.

JAKĄ MASZYNĘ DO LODÓW POWINIENEM KUPIĆ ?


Na rynku polskim dostępnych jest wielu producentów maszyn do lodów. Jednym z wiodących marek w Polsce są urządzenia marki Taylor. Pośród gamy urządzeń Taylor możemy znaleźć automaty do lodów soft, lodów świderków, urządzenia do produkcji mrożonego jogurtu, maszyny combi do lodów i shake’ów oraz wiele innych. Marka Taylor jest bardzo mocno rozpowszechniona na rynku światowym a także polskim. Taylor cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów indywidualnych oraz sieciowych, typu McDonalds, KFC czy Burger King. Wraz ze wzrostem popularności mrożonego jogurtu na rynku polskim powstało wiele konceptów jogurtowych w których urządzenia Taylor odniosły znaczący sukces.

JAKĄ WYDAJNOŚĆ  POWINNA MIEĆ MASZYNA DO LODÓW?


Urządzenia Taylor są  dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego klienta. W swej ofercie Taylor proponuję urządzenia o dużej, jak i  mniejszej wydajności. Maszynami świetnie nadającymi się do pracy w cukierni, czyli w miejscu o dużej przepustowości klientów, są modele np. Taylor C 712 bądź Taylor 8756. Urządzenia te cechuje duża wydajność  (związaną z posiadaniem trzech niezależnych układów chłodzenia), szybkość zmrożenia bazy lodowej, wysoka jakość  finalnego produktu oraz łatwość w obsłudze.  Dla klientów, którzy nie posiadają dużych  lokali bądź przygodę z lodami traktują jako dodatek, Taylor znalazł również rozwiązanie w postaci niewielkich urządzeń nablatowych - są to bardzo popularne modele jednosmakowe: Taylor 142 i Taylor 152 oraz dwusmakowe: Taylor  161 i Taylor C 722.

CZY KUPOWAĆ MASZYNĘ DO LODÓW JEDNOSMAKOWYCH CZY DWUSMAKOWYCH?


Wybór w zakresie ilości smaków w urządzeniu jest indywidualną decyzją klienta. Od kilku lat zauważalny jest wzrost  sprzedaży maszyn dwusmakowych + mix; spowodowane jest to tym, iż klient staje się coraz bardziej wymagający, co sprawia, że nabywcy maszyn szukają coraz to nowszych rozwiązań. Maszyny Taylor jedno- i dwusmakowe możemy dowolnie doposażyć w przystawki do koloryzowania rantów loda, automatyczne przystawki do posypek, blendery do miksowania lub wybrać opcję podgrzewanych kuwet do polew i sosów.

NA CO SZCZEGÓLNIE ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE MASZYNY DO LODÓW?


Przy zakupie automatów do lodów szczególną uwagę należy zwrócić no to, ile posiada ona agregatów (ilość agregatów odpowiada m.in. za wydajność, ale i jakość lodów)  oraz w jaki sposób maszyna powinna być chłodzona (woda lub powietrze). Przy zakupie warto też zwrócić uwagę czy maszyna posiada pompy napowietrzające. W automatach Taylor stosowane są 2 rodzaje pomp:
•    perystaytyczne, które dają możliwość dozowania nawet kawałków owoców;
•    pompy tłokowe - z możliwością napowietrzania produktu nawet do 80 %.
Istotną rolę odgrywa opieka serwisowa, którą zapewni Państwu dostawca urządzenia. Firma Lodmar posiada bardzo rozbudowaną siatkę serwisową na terenie całego kraju. Obecnie posiadamy 16 punktów serwisowych w Polsce oraz własny serwis części zamiennych. Zapewniamy dowóz, montaż, szkolenie personelu w zakresie obsługi urządzeń, serwis gwarancyjny oraz  pogwarancyjny.

CZY MUSZĘ MIEĆ ZASILANIE 400 V?


Automaty do lodów Taylor występują w opcji zasilania 230 V oraz 400 V i są dostosowane do potrzeb nabywcy.

JAK CZĘSTO NALEŻY SERWISOWAĆ MASZYNĘ DO LODÓW ?


Serwisowanie urządzeń Taylor jest indywidualną sprawą każdego posiadacza takiej maszyny. Każdy automat jest mniej lub więcej eksploatowany w skali sezonu. Zalecany jest posezonowy przegląd urządzenia, szczególnie w przypadku automatów używanych.

CZY LODMAR PROWADZI SERWIS?


Lodmar jako wyłączny dystrybutor urządzeń marki Taylor w Polsce zapewnia serwis gwarancyjny i pogwarancyjny na terenie całego kraju. Firma Lodmar posiada bardzo rozbudowaną sieć serwisową - 16 oddziałów  serwisowych oraz  własny serwis części zamiennych. Zapewniamy dowóz, montaż, szkolenie personelu w zakresie obsługi urządzeń, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.

ILE CZASU TRWA DOSTAWA PO ZŁOŻENIU ZAMÓWIENIA?


Dostawa urządzenia do klienta przez firmę Lodmar jest ustalana z góry na podstawie złożonego zamówienia. Data instalacji maszyn jest ustalana indywidualnie z każdym klientem.

GDZIE KUPIĘ CZĘŚCI ZAMIENNE DO MASZYN?


Każdy klient może nabyć części zamienne telefonując do działu serwisowego firmy Lodmar  (ul. Kolejowa 2 w Gnieźnie), skąd wysyłane są przesyłką kurierską na adres klienta.

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY MASZYNĄ JEDNOSMAKOWĄ A DWUSMAKOWĄ?


Automat do lodów jednosmakowych daje możliwość  sprzedaży tylko i wyłącznie jednego smaku loda. Natomiast maszyna dwusmakowa daje możliwości sprzedaży 2 smaków loda oraz mixa.

CZY KUPIĆ MASZYNĘ DO LODÓW GAŁKOWYCH CZY KRĘCONYCH?


Aby podjąć decyzję o zakupie urządzeń do produkcji lodów gałkowych lub kręconych musimy wziąć pod uwagę wiele aspektów: potrzeby rynku, obecność konkurencji a także nakłady finansowe. W przypadku tradycyjnych lodów gałkowych musimy dysponować większą zasobnością portfela, ponieważ zakup ten wiąże się z nabyciem nie jednego, a wielu urządzeń . Do produkcji lodów gałkowych potrzebne są takie urządzenia, jak: frezer, pasteryzator, witryna chłodnicza, szafa szokowa oraz szafa mroźniczą. W przypadku produkcji lodów kręconych wystarczy nam tylko jedno urządzenie.

CO TO JEST FREZER I DO CZEGO SŁUŻY?


Frezer i pasteryzator są to urządzenia niezbędne do produkcji lodów rzemieślniczych - gałkowych. Frezer służy do ostatecznego zmrożenia  i  „wybicia” wcześniej spasteryzowanej bazy lodowej.  

CO TO JEST PASTERYZATOR I DO CZEGO SŁUŻY?


Pasteryzator to urządzenie do produkcji bazy lodów rzemieślniczych. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i odpowiada za dojrzewanie każdego rodzaju mieszanki lodowej. W pasteryzatorze mieszanka jest podgrzewana i chłodzona, co zapewnia jakość finalnego produktu. Proces pasteryzacji ma za zadanie zniszczyć i zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.

CZY LEPIEJ KUPIĆ FREZER I PASTERYZATOR OSOBNO CZY JAKO JEDNĄ MASZYNĘ?


Kwestia zakupu prze klienta urządzenia kombi (pasteryzator + frezer ) bądź każdego z urządzeń osobno jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Podstawowe kryterium stanowi skala produkcji lodów oraz wachlarz smakowy. W przypadku dużej produkcji  zaleca się stosowanie odrębnych urządzeń  (oddzielny frezer i pasteryzator). Kolejną kwestią są możliwości powierzchni produkcyjnej u klienta. Wielu producentów lodów ze względu na ograniczoną powierzchnię zmuszona jest do korzystania z urządzenia combi, co znacznie wydłuża czas produkcji lodów.

JAKĄ WITRYNĘ DO LODÓW POWINIENEM WYBRAĆ?


Na rynku polskim jest wielu producentów i dystrybutorów  witryn chłodniczych. Wyposażenie prawdziwej lodziarni związane jest z obecnością witryny do lodów. Witryny przede wszystkim eksponują Państwa asortyment, jak również podkreślają charakter lokalu. Dobrą witrynę cechują hartowane, podgrzewane szyby odporne na zaparowywania i zarysowania.

NA CO MUSZĘ ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ PRZY WYBORZE WITRYNY?


Przynajmniej dwustrefowy nawiew na każdy rząd kuwet, wymuszony obieg powietrza, automatyczny cykl rozmrażania. W przypadku dużego nasłonecznienia dobrze jest, gdy witryna spełnia warunki tropikalne (odpowiedni agregat, wentylator oraz parownik).

JAKIE NAPIĘCIE JEST POTRZEBNE DO ZASILANIA WITRYNY DO LODÓW?


Zazwyczaj większość witryn jest zasilana prądem 3-fazowym  400 V, ale występują również w opcji zasilania  230 V.
LGS Lodmar Gastro Solution Sp.z.o.o ul. Kolejowa 2 62-200 Gniezno tel.: (061) 425 96 45 fax.: (061) 424 47 02